3.2.08

Pancarın Faydaları

Bugün çok daha iyiyim. Bunda dün gece 12'de yatıp bugün öğlen 12'de kalkmamın da rolü vardır herhalde, ama sonuçta dinlenmek en iyi ilaç zaten. Tek kötü tarafı Pazar gününün çok çabuk bitmesi...
Hastalanmam, sağlıklı beslenme havasının pekişmesine de yol açtı. Bu lafım da bana Nemo'yla aramızda geçen bir dialoğu hatırlattı.
-Anne, babam hakikaten yüzüne tekme mi atmıştı? Ne kadar kötü bir hareket!
-Evet oğlum; asla, ama asla, ne kadar kızmış olursa olsun, haklı ya da haksız olsun, kimsenin buna hakkı yoktur. Ama sen üzülme, çünkü o sırada canım yandı, 2 hafta işe gidemedim, ama sonunda geçti. Üstelik bu sayede babanın nasıl biri olduğunu çok iyi anladım ve asla unutmuyorum; beni bir daha asla kandıramaz ve güvenmemi sağlayamaz. Yaşanırken çok kötü gelen olayların sonradan böyle büyük faydaları görülür.
-Anne, sen de benim gibi herşeyin iyi tarafını görüyorsun.
Lafı çok dağıttım ama biraz gripten, biraz da iki gün önceki 'ya bu susama diabet sinyaliyse' korkumdan, akşam tatlı niyetine pekmezli yoğurt yemeler, kahvaltıda doyunca fırınlanmış domatesli ekmeği yarım bırakmalar... aman aman Allah bozmasın.
Cuma akşamı bana marketten çeşit çeşit sebzeyi bozulmasın diye azar azar aldıran da bu dürtüydü herhalde. Yalnız turşusunu bile yemezken bana pancar aldıran neydi, onu bilmiyorum. Gerçi ben vücudun eksikliğini çektiği şeyi özellikle canımızın çektirdiğine inanırım. Mesela yumuşak şekerleri (jelibon/haribo) çok sevmemi, jelatinin eklem onarıcı özelliğine, mayalı hamurişlerine düşkünlüğümü mayanın içinde B vitamini bulunmasına bağlamışlığım vardır. Bu hesaba göre pancarı da içinde 'folik asit, potasyum, mangan ve magnezyum olduğu, ayrıca içeriğindeki demir ve bakır, kan yapımını desteklediği' için almış olabilirim. Neyse, pancarların biri dün akşamki sebze çorbasına, diğeri rokalı pancar salatasına dönüşerek sağlıklı beslenme felsefeme katkıda bulundular. Sonuncusu ise bugün pancarlı tabule denemesine dönüştü. Portakal Ağacı'nın Nohutlu Tabule'sini daha önce denediydim; üstelik Shrek de beni hayretler içinde bırakarak çok sevdiğini söylemişti. İşte bu da onun pancarlı olanı, tek fark bu, haşlanmış nohut yerine haşlanmış, soyulmuş ve küp küp kesilmiş pancar. Bence çok başarılı, hem de Shrek tarafından onaylı...

18 yorum:

Adsız dedi ki...

Nemo ile gecen gunlerde yaptiginiz telefon konusmalarini yazacaktiniz haftasonu.

Bu arada, evlenmenize sevindim. Zaten onceki yazdiklarinizdan anladigimkadariyla sizin istediginiz buydu: evlenmek ve Suzmebal ve Teoman'i bir evin iki cocugu yapmak. Allah mesut etsin.

Adsız dedi ki...

geri gelmenize cok sevindim simdi sakin bir ani bekliyorum sicak bir fincan kahve ile yazilarinizin keyfini cikartmak icin...

Esra

Adsız dedi ki...

yorumu yazdiktan sonra birden endiselendim yorumum yanlis anlasilmasin yazdiklarinizin sizi cok uzdugunu biliyorum .Ama ben sizin uslubunuzu ,bakis acinizi seviyorum mesela herseyden bahsetmeniz bence cok guzel.Blogunuzu kapattiginizda acaba onumuzdeki aylarda sac seklinde bir degisiklik yapacakmi diye aklimdan gecirdim.yada acaba hangi pufu aldi gibi :)

ESRA

endiseliperi dedi ki...

nefis görünüyor! ne yazık ki evde pancarı benden başka seven yok. sadece kendim için yemek hazırlayacak gücüm de yok. ama öyle çekici ki görüntü, en kısa zamanda pancar alıp deneyeceğim. bu arada çok geçmiş olsun.

latince'de unutmak ve affetmek aynı kökten geliyormuş. affetmeyi en çok kendi ruh sağlımız için önerirler. hepimizin bir el hareketiyle zihnimizden kovmak istediğimiz karanlık anıları var. affetmek zor ama hiç değilse unutmak en iyisi sanırım.

çok çok sevgiler.

Adsız dedi ki...

Bugün bloğunuzu yanlışlıkla tıkladım evet yanlışlıkla tıkladım çünkü uzun zamandır şifreliydi ,şifreyi kaldıracağınızı hiç tahmin etmedim sayfa birden açılınca nasıl sevindim anlatamam , kaçırdığım tüm yazıları bir solukta okudum .Evlenmişsiniz tebrikler .Teoman konusuna girmek istemiyorum çünkü hala kavuşamamışsınız çok üzüldüm çook !!Gelişinize çok sevindim e bizden birisiniz artık merak ediyorum neler yaptığınızı özledik o samimi yazılarınızı !!Lütfen sayfanızı şifreleyip mahrum bırakmayın bizi o güzel yazılarınızdan ..
Sevgiler

kedi dedi ki...

Dorym
Kamusal Dorym
Açık seçik blogun:)Hayırlı olsun
Shrek zor beğenen ama sebze seven bir erkek sanırım.Sen de haşla haşla daya sebzeleri adamcaize ehiiii.

lk paragrafına değinmiyorum bile:((

dory dedi ki...

evet, diyecek bir şey bulamadım, ama sanırım ilk yorum bırakan isimsizi merakta bıraktım. o konuda yazmıyorum çünkü ilk bakışta görülüp okunacak şekilde bahsetmek istemiyorum, ne de olsa gizli. aslında hiç bahsetmemem gerekirdi ama dayanamadım. duyulursa o kanal da kapanır, üstelik iyi insanlar zarar görür.

Adsız dedi ki...

Merhaba, ben de oylesine tikladim ve cikti sayfaniz. Cok sevindim hakkaten. E-mailiniz de olmadigi icin temas kuramadim. En guzel gelismelerinizi bekliyoruz. Bu arada tebrikler.

Meltem

etki alanı dedi ki...

Tesadüfen girdiğim bloğunuzu okumaya başlayınca,yorum bırakmadan gitmek istemedim.
Kırmızı pancarın,kansızlığa iyi geldiğini bir arkadaşımdan duymuştum..İlaçla 6 aylık bir tedaviye karşın,bir ay kırmızı pancarı haşlayıp,salata gibi yemek daha kısa süreli ve kalıcı bir tedavi olduğunu arkadaşım anlattı..Halsizlik gibi yan etkisi de yokmuş..Enerji deposu olduğunu söyledi arkadaşım..Kansızlık çekenlere bir öneri...
sevgiler..
TüTü

yaseminsakin dedi ki...

Merhaba DORY!
Davetli okuyucu yazınızı görünce cok üzülmüstüm .sizi buldugum gece neredeyse bütün sayfaları okudum ;ve NEMO ya kavusacagınız günü bekler olmustum Bu gece ümitsizce tıkladım bagdatcafe'yi birde ne göreyim burdasınız hemde çok güzel haberlerle! Mutluluklar dilerim !umarım en kısa zaman da mutlulugunuz tamamlanır
sevgiler ...

yasemin

Adsız dedi ki...

Her tıkladığımda şifreli çıkınca üzüldüm:( ama "vardır bunda da bir sebep ve Dory için böylesi iyiyse okumam" dedim kendi kendime. Yine öylesine, şifre sayfasını beklerken açılınca nasıl sevindim, anlatamam...
Eski bir dostla yeniden sımsıcak kucaklaşma gibi geldi bana. Güzel, mutlu haberini okumak daha da mutlu etti beni.
Hayat herşeyi birlikte yaşatıyor insana; sevinci ve üzüntüyü, kavuşmayı ve ayrılığı.Hepsi bizim için ve tamamlandığımız zamanlarda olacaktır elbette.
Hoş geldin Dory.

fatma

Adsız dedi ki...

evet sağlıklı ve leziz görünüyor ellerinize sağlık tarif için teşekkürler

Adsız dedi ki...

Ben de, blogunuza erişemeyince acaba şifre koyacağını ilan etti de ben mi göremedim diye üzülmüştüm.Bu akşam bir kez daha deneyeyim dedim ve süperrrr.
Hemen geçmiş yazılarınızı okudum.Evlenmenize çok sevindim, mutluluklar diliyorum.Teoman'a yine kavuşamamışsınız birşeylerin eksik kalmasına çok üzülüyorum.Sizinle tanışmadığım halde çok tanıdık biriymisiniz gibi (size çeşitli tarihlerde yorumlar bırakmıştım)yazdıklarınızdan çok etkilenmiştim.Neyse çok uzattım tekrar tebrikler,mutluluklar,Teoman'a biran önce kavuşmanız dileğimle iyi akşamlar.
İzmir'den sevgilerle.
Gül Göktuna

dory dedi ki...

Sevgili Gül, yorumlarınızı hatırlıyorum; siz ve eşiniz patlıcan tarifimi beğenmiştiniz:) İzmir'e de benden sevgiler.

Adsız dedi ki...

Merhaba ,

Umarim hersey gonlunuzce olur.

Mera ettim hangi sektorde calisiorsunu ?

Unknown dedi ki...

Ben senin bloga giremiyordum, giremiyordum, birden girebiliverdim!!!!!! Oh be! :o)

www.elifsavas.com/blog

dory dedi ki...

elifcim, dayanamadım şu şifreyi kaldırdım sonunda. gerçekten de oh be!

isimsiz, ilaç sektöründe çalışıyorum ama ben de bunu niye merak ettiğini çok merak ettim. ilk defa biri bunu soruyor...

Adsız dedi ki...

Acaba sektordas olabilirmiyiz diye merak etim sadece yoksa ozel bir sebebi yoktu :)