27.11.05

Lebkuchen

Bu Cumartesi Erdek'e gitmek istemedim. Sabahın köründe kalkıp, onca yol gidip, en iyi ihtimalle mamutun ve annesinin gözetiminde oğlumla birkaç saat geçirmek, ancak muhtemelen bir dolu tehdit ve tahrik altında olay çıkmasın diye terapist rolü oynamak, veya göremeyip kös kös geri dönmek istemedim. Ve gitmedim. 10'a kadar uyudum, bütün günü annemle çene çalıp lebkuchen tarifleri deneyerek geçirdim.
Geçen sene de bu zamanlarda iş seyahati için Almanya'ya gitmiş, lebkuchen baharatı alıp gelmiş, paketin üstündeki tarifi denemiştim. Felaket olmuştu, ortaya çıkan şeyin lebkuchen ile alakası yoktu.
Bu kez internette araştırıp 20'yi aşkın tarif okudum. Temel özelliklerini şöyle özetleyebilirim:
Bal ve şeker karıştırılarak kullanılıyor.
Ballı hamurlarda, kabartma tozu değil, karbonat kullanılması gerekiyor.
Bu iki ortak özellik dışında okuduğum tariflerin birbirleriyle alakası yoktu. Sonuçta denemek üzere iki tarif seçtim.
Lebkuchen:
Birincisinde hamur yoğurulup bir gece buzdolabında bekletilip ertesi gün pişiriliyor. Dolayısıyla Cuma akşamından hazırlamam gerekti.
Malzemesi:
150 gr bal
5 çorba kaşığı toz şeker
300 gr un
1 çorba kaşığı baharat karışımı (tarçın, karanfil, muskat, kişniş, kakule, zencefil)
75 ml süt
2 tatlı kaşığı karbonat
Yapılışı:
Bal ısıtılarak şeker içinde karıştırarak eritilir, soğumaya bırakılır. Karbonat soğuk sütte eritilir. Tüm malzeme karıştırılarak yoğurulur. (Ben hamuru toplayabilmek için unu biraz artırdım.) Streç film veya naylon torba ile paketlenip buzdolabında bir gece bekletilir. Ertesi gün buzdolabından çıkardıktan sonra yarım saat beklenir. İyice yoğrulup 1/2 cm kalınlığında açılır. Büyücek kalıplarla şekil verilir. Üstlerine çok az süt sürülür. Yağlanmış tepsiye dizilir. 180 derece fırında 15-20 dk pişirilir.
İstenirse kuvertür veya eritilmiş pudra şekeri ile kaplanabilir.
Kuvertürle kaplamanın ince ayar gerektirdiğini okuyunca denemekten vazgeçtim. Kuvertürü benmaride belli bir sıcaklığa çıkararak eritmek, sonra belli bir sıcaklığa kadar soğutmak, sonra yine ısıtmak gerekiyormuş ve bunları yapabilmek için ya tecrübe ya da şeker termometresi gerekirmiş (bende ikisi de yok). Ben de pudra şekerini sıcak suda eritip sürmeyi denedim, hatta bir bölümüne gıda boyası ekleyip renklendirdim. Pek bir şeye benzemediler. Bence sade halleri daha güzel. Fotoğraflar için yeğenimin webcam'ini ödünç aldım (çünkü fotoğraf makinamın lensine 260 YTL sıkışmış, yaptırsam mı, yoksa yenilesem mi karar veremedim). Akşam yeğenimin bilgisayarına yükledik, ama internet bağlantısında bir sorun olduğu için oradan post edemedik. Bağlanınca fotoğraflar da eklenecek.

Kendini Lebkuchen zanneden kakaolu kek tarifi:
İkinci tarifi başka bir siteden aldım. Diğer lebkuchen tariflerinden oldukça farklı (içinde tereyağ, yumurta var), ancak tarifi deneyenlerin yorumlarına bakılırsa "çok lezzetli, hazır alınanları aratmayan mükemmel bir lebkuchen tarifi".
Malzemesi:
250 gr tozşeker
300 gr un
1 paket kabartma tozu
15 gr baharat karışımı (tarçın, karanfil, muskat, kişniş, kakule, zencefil)
1 fiske vanilya
1 fiske tarçın
3 çorba kaşığı kakao
150 gr fındık, çekilmiş
250 ml süt
150 gr tereyağ
3 çorba kaşığı bal
4 yumurta
Yapılışı:
Tüm kuru malzeme karışıtrılır. Süt ısıtılıp ateşten alınır, tereyağ içinde eritilir. Bal ve yumurta karıştırılır. Kuru malzemeye önce tereyağlı süt, sonra ballı yumurta karıştırılır.
Bundan sonra tarifte yaplanmış tepsiye yayılacağı, 200 derece fırında 15 dk pişirileceği, soğuduktan sonra kareler halinde kesileceği yazılı. Hatta tarifi deneyenler fotoğraflarını siteye koymuşlar, ama bu tariften o görüntüler nasıl çıkmış hiç anlamadım. Hamur bana fazla sulu geldi, muffin kalıplarımda pişirsem mi diye düşündüm ama sonra sitede söyleneni aynen uygulamaya karar verdim. Hata etmişim, ama zaten lebkuchen ile alakası olmayan bir kakaolu kek çıktı ortaya.
Annemi evine bırakırken yeğenimle biraz çene çaldık, Hürriyet'in ev ilanlarına baktık. Ben karşıdaki evimi satıp işyerime yakın bir ev almak istiyorum, onun da erkek arkadaşı ev arıyor. Çay yanında ikisinden de tattı ve keki beğendi. Lebkuchen niyetine yenirse pek şansı yok ama olsun. Yarın da annemle ev bakacağız. Emlakçının biriyle randevulaştık. Bu haftasonu böyle...

4 yorum:

Doruk dedi ki...

Dory, seni seviyoruuuum!!!

Doruk dedi ki...

Şimdi söyle bana sence hangisini yapmalıyım?

dory dedi ki...

:))ben de seni seviyorum.
Bugün şirkette lebkuchen severlere yedirip fikirlerini aldım. 1.tarifin tadını onayladılar, ama kıvamında bir sorun var. Benimki biraz sert ve hafif süngerimsi oldu.
Bence şekeri arttırmak (150gr bala 150 gr şeker gibi), karbonatı azaltmak (1 tatlı kaşığı yeter, biraz acılık verdi sanki), 1 yumurta katmak (kek kıvamına yaklaştırmak için) ve 100gr kadar badem tozu katmak (başka bir tarifte gördüm, bence iyi fikir) daha iyi sonuç verecek.
Baharat karışımı için de,
1 çorba kaşığı tarçın
1 çay kaşığı karanfil tozu
1 çay kaşığı muskat (hint cevizi tozu)
1 çay kaşığı kakule
1 fiske zencefil
oranlarını öneriyorum, ama miktarını kendine göre ayarlarsın.
Ben bir dahaki sefere bu baharatı sade kek tarifime katmayı planlıyorum, bu lezzet ve kokuda, ama garantili kıvamda olsun diye. Senin denemenin sonucunu da merakla bekliyorum. Doruk'un partisi ve taze raviolini gördükten sonra, bunu da mükemmel yapacağına hiç kuşkum yok.

Doruk dedi ki...

Hmmm, tarif ve ipuçları alındığına göre biraz cesaret ve zaman ihtiyacım var. Sonucu bildireceğim, Dory'ciğim.