Malzemeler:
- 1/2 kg kusbasi tavuk
- 1 sogan
- 1 dis sarmisak
- 1 pirasa
- 1 salatalik
- 1 havuc
- 1 kirmizi biber
- siviyag, yarim bardak kadar
marine icin,
- soya sosu
- sirke
- 1 tatli kasigi misir nisastasi
sos icin,
- 1/4 su bardagi soya sosu
- 1/4 su bardagi uzum sirkesi
- 1 su bardagi seftali suyu
- 2 çorba kasigi ketcap
- 1 seftali, kucuk dogranmis
- 1 domates, soyulup kucuk dogranmis
- 2 tepeleme corba kasigi toz seker
Hazirlanisi :
Tavuklari bir saat kadar marine edin. Bu arada sogan, pirasa, salatalik, havuc ve biberi dograyin. Sos malzemesini, kucuk bir tencere veya soslukta, orta isida, arada karistirarak pisirirken, bir yandan da wokun icinde sivi yagi kizdirip tavuklari birer avucluk partilerle cevire cevire kizartin. Kizaran her partiyi kagit havlu uzerine cikarin. Tavuklarin kizarmasi bittikten sonra dogradiginiz sebzeleri kavurmaya baslayin. Ben ayni wok ve yagin icinde devam ettim. Sebzeler biraz diri kalacak sekilde kavruldugunda kizarmis tavuklari ve sosu da icine katip cok kisa karistirin. Bence Cin yemeklerinin soslu olmasina ragmen sosun icinde yumusamamis bir kivamda olmasinin sirri bu.
Buldugum tariflerin birinde, tavuk parcalari, icine misir nisastasi konmus torbanin icinde cevrilip nisastaya bulaniyordu. Bir digerinde, tavuklar misir nisastasi ve yumurta beyazi karisimina bulandiktan sonra kizartiliyorlardi. Aslinda bu yontemlerin nasil sonuc verecegini merak etmiyor degilim, ama bu kizartma isi sonucunda yerler sicrayan yag damlaciklari yuzunden buz pistine dondu. Tembellik etmeyip bir kez daha Eksi Tatli Soslu Tavuk pisirmek istersem riske atilmam herhalde. Hele de bu yontem de bu kadar basarili sonuc verdigine gore...
Bu soslu tavugun yanina en cok yakisan bence pilav. Cin yemegi tadini yakalamasi icin yasemin kokulu pirinci yarım saat (oda sicakliginda) suda beklettikten sonra akan suyun altinda bol bol yikadim, 1:1,5 oraninda suyla birlikte pilav tenceresinde pisirdim. Bence pirinc ve suyu birlikte koyunca normal tencerede de ayni sonuc alinir. Normal pilav gibi suyunu cekince altini kapatmak lazim. Sanirim hangi yontemle pisirirseniz pisirin, esas Cin pilavi tadini yakalatan yasemin pirinci kullanmak ve ne yag ne tuz eklememek. O zaman pirincin kendine has tadi ve kokusu iyice ortaya cikiyor.
1 yorum:
Çin restoranlarında benim de en sevdiğim yemektir,ben de denemek istiyordum bu tarif çok iyi oldu,ellerinize sağlık. Bu arada blogunuzu ilk defa gördüm,çok güzel...
Yorum Gönder