21.3.07

KFC Bisküvisi

Shrek bir süredir Kentucky Fried Chicken diye sayıklıyordu. Ben pek meraklı değilimdir öyle kemikli, şekli belli, bana "hadi artık, ne zaman vegetaryen olacaksın?" diyen et yemeklerine. Baharat karışımının lezzetine rağmen KFC'ye düşkün olmamamın nedeni bu. Ama coleslaw salatasına, bisküvisine (İngilizcesi biscuit diye böyle diyorum ama aslında bir çeşit poğaça) ve mısırına bayılırım; hatta sırf bisküvisi için KFC'ye gidebilirim (elbette böyle bir şey yapmıyorum).

Dün akşam oturup internette biraz araştırma yaptım, bulduğum KFC tavuk tariflerini topladım, ama Shrek ufak bir seyahatte olduğu için tek başımayken sadece tost, hadi bilemediniz en fazla salata yapan ben, elbette tavuk yapmaya kalkışmadım. Ana biscuit tariflerinden en makul gelenini denedim. Sonuç süper:)) Bence aynısı. Orijinalinden biraz daha ince oldu ama tat aynı. Bir dahaki sefere daha kalın açacağım, hepsi o.



Malzemesi:
1,5 cup un
1,5 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz şeker
1,5 yemek kaşığı kabartma tozu
2/3 cup süt
1/3 cup sıvıyağ

Yapılışı:
Fırını 220 dereceye ısıtmaya başladım. Un, kabartma tozu, tuz ve şekeri birlikte eledim. Ortasını havuz yapıp süt ve sıvıyağı koydum, elimle karıştırdım, azıcık yoğurdum. Yumuşak, yağlı bir hamur hamur oldu. Unlu tezgahın üstüne alıp elimle pat pat yaparak yaydım. Bir rakı bardağını kalıp olarak kullanarak yuvarlaklar çıkarıp yağlı kağıt üstüne dizdim. (Bardağın ağzını önce unlayınca kolay çıkıyorlar.) Dediğim gibi, ben hamuru biraz ince patpatladığım için bisküviler de KFC'ye göre ince oldu. Fırının orta rafında 13 dakika tutunca mis kokulu minik poğaçalar çıktı.
Ekmek niyetine yenir mi bilmem ama acil kahvaltı eşlikçisi olarak bana pek güzel geldi. Belki de ben çok kalorili diye, daha önce hiç poğaça yapmadığım için bana öyle geldi.

Orijinal olanları biraz durup soğuyunca serteşiverir; bunlar ertesi sabah hala yumuşak poğaça kıvamında ve gayet yenilir durumda. Sıcakkenki havaları yok tabii, daha sıradan poğaçalara benzemişler. Yine de çay yanına iyi gitti.

Tarife göre 9 küçük "biscuit" çıkacaktı. Olması gerekenden ince yaptığım, bende 13 tane çıkmasından da belli zaten. Önce akşam "bir tadayım, olmuş mu", sonra "mmm, güzel olmuş", sabah "işe götüreyim, kızlara ikram ederim", sonra "mm, dur bi tane daha yiyeyim" derken 5 tane kaldı. Ertesi sabah çok ikramlık bir halleri de yok, en iyisi ben bir çay daha söyleyeyim.

11 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Şahane!
Hemen çocuklara yapayım.
Yalnız, "cup" ölçüsü nasıl bir şey? "Su bardağı" gibi düşünülebilir mi?

Turuncu Elma dedi ki...

Evet bu "bisküvi"lere ben de bayılırım ama asıl gravy sosları var ya, onu çok seviyorum. Özel formüldür ama o da, tarifi bulmak mümkün değildir, değil mi?
Sevgiler,

dory dedi ki...

ekmekcikız, "cup" internette 250 ml olarak geçiyor, yani irice bir su bardağı veya kahve kupası. Bence çok hassas bir tarif değil bu zaten, unu ve sıvıları aynı bardakla ölçersen sorun olacağını sanmıyorum.

turuncu elma, gravy sosu için de bir tarif buldum, istersen bir dene.
Önce 2 bardak un, 2 tatlı kaşığı karabiber, 3 yemek kaşığı tuz, birer tutam sarmısak tozu ve toz kırmızı biber ile kızartma unu hazırlanıyor. Tarifte 1 tatlı kaşığı da monosodyumglutamat var; onun yerine tuzu çeşnili tuz olarak kullanmak iyi olabilir. Sonra 1,5 yemek kaşığı erimiş margarinde 1,5 yemek kaşığı kızartma unu düşük ısıda 10-15 dk sütlü kahve rengini alana kadar kavruluyor. Sonra ateşten alınıp 1,5 yemek kaşığı kızartma unu ve 2 kaşık normal un katılıyor. Topak olmamasına dikkat edilerek yavaş yavaş tavuk suyu (ne kadar bilmiyorum,miktarını senin ayarlaman gerekecek) ekleniyor. Sonra yeniden ateşe konup 2 dk kadar kaynatılıp 3-5 dk kısık ateşte koyulaşması sağlanıyor.

Zaten tavuk parçaları da önce yumurtalı süte batırılıp sonra yukarıdaki kızartma ununa bulanarak kızartılacakmış. Yani yapmışken hem tavuk, hem gravy sos denenebilir. Ben haftaya öyle yapmayı düşünüyorum. Daha önce denersen bana yorum bırakırsın değil mi?

Turuncu Elma dedi ki...

Çok teşekkürler Dory. En kısa zamanda denemeye çalışacağım. Eh, ne de olsa tavuklu bir mönü diyet yemeği sayılır:)

Bocuruk dedi ki...

Çok pratik bir tarif. Evet poğaça hamuruna da benziyor. Deneyeceğim sanırım. Sanırım diyorum çünkü denemek istediğim tarifler çok şu sıra :) Ellerine sağlık. Bu arada Nemo çok tatlı çıkmış elinde pınar kuklası ile. Maşallah ona.
Sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Ben de pek severim! Evde yapilmisi daha iyi oluyor. Cunku aynen dedigin gibi, beklemeye gelmiyor, tadi bozuluyor. Evde, firindan cikar cikmaz lupletmek lazim. ;o) Ve mutfagi saran kokusu..... Allaaaah! Ben gidiyooom!!!!

www.elifsavas.com/blog

Adsız dedi ki...

gravy sosu beceremeyebilirim. unu yağda kavururken ne zaman duracağımı bilemiyorum. ancak bisküvileri mutlaka deneyeceğim. çocuklar seviyor bunu.

teşekkürler.

bembi dedi ki...

süper! ilk kez geliyorum ve benim için çok önemli bir tarifi buluyorum :) teşekkürler! sayfanıza link veriyorum izninizle :)
görüşmek üzere!

Turuncu Elma dedi ki...

Kurabiye raporu:
1- 1.5 kaşık yerine 1 paket kabartma tozu ekledim, fark eder miydi bilmiyorum.
2- Hamur "yumuşak" kavramının sınırlarını zorladı. Bardağa gelmedi, kaşıkla sıyırarak tepsiye akıttım.
3- 15 dakikaya ayarladım fırını ve 10 dakika sonra fırın değil ızgara kısmını açtığımı fark ettim.

Bütün bunlara -aslinda bana- rağmen gayet de yenilebilir kurabiyeler oldular. Yalnızca tuzu biraz fazla geldi.

Gravy soslu tavuk ise rejim fikrimize kurban gitti. Hoş gitti de ne oldu, çikolatalı pasta ile mantı yedik. Allah akıl fikir vesin bize.Sevgiler:)

dory dedi ki...

Pazar sabahı tekrar yaparken ben de 1 paket kabartma tozu koydum, bence daha bile iyi oldu.
Daha iyi karışsın diye mikserin hamur ucuyla karıştırdım bir de.
Alt-üst şeklinde 220 dereceye ısıtılmış fırının orta rafında 10 dk yetti bu kez.
Benim rapor da böyle...
Fazla yumuşak olduysa unu az gelmiştir. Biraz un eklemek tuzunun fazla gelmesine de çare olurdu.

Adsız dedi ki...

Hazırlanması ve pişmesi toplam 20 dakika kadar sürdü. Tadı ise tek kelimeyle nefis. Yalnız tuzu biraz fazla geldi 1 tatlı kaşığı yeterli olacakmış.. Hamur gerçekten oldukça yumuşaktı ama genede un ilave etmedim bardak ağzını ve tezgahı unlayınca problemsiz kesidi ve 13 dakikada aynen KFC bicuitleri gibi 9 adet biscuit oldu. Çok teşekkürler Dory...