13.2.06

Vişneli Ekmek Tatlısı


Çoğu erkek gibi Shrek de Sevgililer Günü'nden haz etmiyor; ticari bir yaklaşımla desteklenen yapay bir kavram olduğunu düşünüyor. Bir yanımla bu düşünceye katılıyorum, ama biraz romantizmden ne çıkar diyen bir yanım da var; sonuçta hepsi bahane değil mi.. Hediye beklediğim filan yok tabii; o seviyor diye yaptığım Vişneli Ekmek Tatlısını beğendiğini söylesin yeter. Zaten yarın seyahatte olacak:(
Daha önce değil yapmak, yemediğim, hatta görmediğim bu tatlı, internet araştırmalarımın sonucunda ortaya çıktı.

Malzemesi :
  • 1 su bardağı dondurulmuş vişne
  • 1/2 su bardağı toz şekeri
  • 1 1/2 su bardağı su
  • 4 dilim tost ekmeği

Yapılışı :
Vişneler 1 saat kadar, çözülüp suyunu salana kadar oda sıcaklığında bekletilir. Saldığı suyla birlikte bir sosluğa alınıp üstüne şeker ve su eklenir, kaynadıktan sonra altı kısılarak 15-20 dk pişirilir, soğumaya bırakılır.
Tost ekmekleri bir gün sonra Sevgililer Günü olması nedeniyle kalp şeklinde kesilir ve fırın ızgarasında kızartılır. (Bazı tariflerde tereyağ sürülerek, hatta erimiş tereyağında kızartılması söyleniyor ama bence çok ağır olur; üstelik ben tereyağ kokusunu sevmem.)
Birer dilim kızarmış ekmek tabağa konup üstüne vişneli sos dökülür; bir kat daha ekmek üstüne vişne sosu eklenir. (Ben sabırsızlıktan vişnelerin soğumasını beklemeden ekmeklerin üstüne döktüğüm için alt kat biraz yayıldı; sanırım soğuması beklenirse formları daha iyi olacaktır.)
Buzdolabında soğutulduktan sonra marifetmiş gibi ortaya çıkarılır. Diyette olunduğundan üstü kaymak veya kaymaklı dondurma ile süslenmez.

2 yorum:

Yasemin dedi ki...

Kaymak kullanamamış olmak ne büyük kayıp.
Görüntü muhteşem

huysuz dedi ki...

çoook hoş :)