18.8.08

Misafir Projesi

Esas banyo hala bitmedi (dolapları bitmediği için) ama küçük artık tamam. Pembe cam bardak ve çanaklardan bir grup yapıp aynı renk bir havlu asarak süsledim bir de. (Öncesi-sonrası yazısı öbürü de bittikten sonra) Birkaç tane gri veya beyaz el havlusu almalı. Gri veya beyaz, pembe değil ki aynı seriyi büyük banyoda da kullanabileyim. Misafir geldiğinde nasıl olsa öncelikli olarak banyoya yönlendirip ancak o doluysa küçük olanı göstereceğiz. O kadar itibar gösterdiğimiz, iyi ağırlamaya çalıştığımız insanları niye daracık yere sokalım ki? Bu Pazar günkü misafirlerimizin başka şansı yoktu tabii.
Shrek’in maket tren grubundan tanıştığı bir arkadaşı ve eşi bize geldiler. Onların evine iki kez birlikte gitmiştik zaten, yani eşiyle de tanışıyoruz. Karı-koca bankacı, çok zeki, çok efendi, çok alçakgönüllü insanlar. Onlarla hoş vakit geçirmenin ötesinde ikram edeceklerimizi planlamak ve hazırlamak da başlı başına bir eğlence benim için. Her misafiri bir proje gibi ele alıyorum ya...
Haftasonu geç kahvaltı edildiği için normalde biz öğleden sonra 4-5 sularında öğle-akşam yemeği arası bir öğün yapıp günün yemek faslını kapatırız zaten. Ancak gece acıkırsak ufak bir atıştırma olabilir. Onlar için de aynı olacağını düşünüp yemek kadar ağır ve detaylı olmayan, ama çay yanında yenebilecek bir menüde karar kıldım. Hamurişi ağırlıklı olmaması da ayrı bir kriter tabii. Yapması zor olmamalı. Ayrıca sunumu şık olmalı. Gösteriş yapar gibi sekiz çeşit olmamalı. Proje dedim ya detay çok...
Sonuçta ortaya ıspanaklı kiş, rokalı közlenmiş domates salatası ve maydanoz soslu közlenmiş biber ve ızgara patlıcan çıktı. Evde (yeni) yapılmış bir ekmek de güzel olurdu ama onu araya sıkıştıramadım, geçen haftaki focaccianın kalanını buzluktan çıkarıp kızarttım.
Fotoğraflar biraz aceleye geldi, sofraya götürmeden önce çaktırmadan çekiverdim.
Kiş tarifi her yerde var zaten. Hamuru 2 bardak un, 150 gr tereyağı, 1 yumurta sarısı ile yapıp buzdolabında dinlendirdim. Biraz kızarana kadar pişirip üstüne kavrulmuş ıspanak, bir küçük kutu krema, 2 yumurta, tuz, karabiber, muskat karıştırıp koydum. Üst harcına lor peyniri koyacaktım ama unuttum.
Rokalı közlenmiş domates salatasının ise tarifi isminde. Küçük rio domatesleri yarıdan kesilip kesik kısımları üste gelir şekilde tepsiye diziliyor; üstlerine zeytinyağı, incecik dilimlenmiş sarmısak, çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin, tuz, karabiber konup 15 dk fırınlanıyor. Roka ile karıştırıp, üstüne süs niyetine eski kaşar yaprakları atılınca, bir de limon-zeytinyağı, işte tamam.


Maydanoz soslu közlenmiş biber ve ızgara patlıcanın da tarifi isminde ama maydanoz sosunu anlatmak lazım. Yarım demet maydanoz, bir limonun suyu, limon kabuğunun rendesi, zeytinyağı, biraz dolmalık fıstık, biraz eski kaşar rendesi, tuz, karabiber... hani neredeyse maydanoz pestosu. Bu sosu maydanoz-zeytinyağı-soya sosu üçlüsüyle de yapmıştım ama o zaman daha keskin oluyor, böyle daha salata gibi.
Akşam misafirlerimiz gittikten sonra Shrek şimdiye kadar gördüğü en iyi akşamüstü ikramı olduğunu söyledi; şık, sıradışı, lezzetli, hafif... Ben de dört köşe tabii.

3 yorum:

Öykücü dedi ki...

Bence de harika.Bana biri bu tip bir ikram hazırlasa çok mutlu ve içim kilo yönünden rahat olarak yerdim herşeyi.Maydonoz sosu harika görünüyor.

Emre dedi ki...

Sunumun çok güzel olmuş imrendim doğrusu ve kırmızı-yeşil ne kadar yakışıyor dimi, denemeli ilk misafire, ilk misafirlerime ne yapacağımı bilemedğimden çeşit olayını biraz abartmıştım ama boşunaymış bundan sonra az çeşit çok lezzet.

dory dedi ki...

sağolun hanımlar:)