20.9.07

Melengiç

Shrek Antep'ten şamfıstığı ve melengiç getirdi. Şamfıstıklarını oturduk yiyoruz da melengiç ne yapılır? İnternette de bir şey bulamadım; kavurup çekip kahvesi yapılırmış ama içimi ağır ve zormuş, herkes içemezmiş. Başka nesi yapılır peki? Bir bilen var mı?

14 yorum:

nemecsek dedi ki...

Merhaba Dory

Sanirim dogrusu Menengiç olacak. Ben kısaca baktım dediğin gibi kahvesi yapılıyor ama bu şekilde arayınca google daha çok sonuç getiriyor

Pretty Woman (Aka likeaprayer) dedi ki...

Canım merhaba, bu genelde menengiç olarak biliniyor. Adana taraflarında melengiç diyorlar bu bitkiye. Tuz ile kavurup çerez gibi yiyorsun birde bunu. Ama fazla kaçırırsan midede sorun yaratabilir.

Bir de bu bitkiden elde edilen birşey var adı aklımda değil şimdi onu da idrar ve solunum yolları rahatsızlıklarında antiseptik olarak kullanıyorlar. Ama genel olarak bilinen adı Menengiç. :) Afiyet olsun

Adsız dedi ki...

Blog yazarlarının buluşma noktası http://kendinanlat.blogspot.com. açıldı.
Katılın!!

Adsız dedi ki...

Merhaba Dory,

Es durumundan sonradan olma bir Antep'li olarak oncelikle Antep'ten samfistigi gelmez, gelen olsa olsa Antep fistigidir demek istedim. :))) Bugune kadar tanidigim butun Antepliler beni bu konuda uyardi, ben de simdi firsati kacirmayayim, degil mi? :))))

Melengice gelince, ben onun kahvesini ictim bir kere -Antep'liligim bu kadar iste, zaten meyan kokunu de icemiyorum midem kalkiyor diye beni atacaklar yakinda hemsehrilikten :)) - ama oyle kavrulmus melengicten filan degildi. Kavanozun icinde zeytin ezmesi gibi ezilmis sulu bir sekildeydi, ondan kahvesini yapmisti sevgilim beni tavlama calismalari cercevesinde. :) Tadi cok aci da degildi ama arada kahve telvesinden daha buyuk melengic parcalari agza geliyordu normal kahveden farkli olarak. Kavrulmusu da ayni tadi verir mi bilmem ama bir deneyin derim.

Sevgiler,
Hale

Ayşegül Taştaban Erzincanoğlu/ Behçet dedi ki...

Ben de Gaziantep'de içmiştim kahvesini ama hiç senin yazdığın gibi ağır değildi. Sulu sepken pek kahve tadında olmayan bir şeydi.

Unknown dedi ki...

Sevgili Dory;

Ben bir İzmir'li ve bir botanikçi olarak bir kaç cümlecik yazmak isterim. İzmirde dağlarda yabani olarak yetişir. Biz buna "çitlembik" de deriz. Botanik dilinde doğu bölgelerimiz Pistacia terebinthus bitkisine menengeç,menengiç, melengeç gibi isimler vermiştir. Batı da çitlembik diye bilinir ve yabanilerine İzmir'de antep fıstığı aşılanır. Hatta bizim yazlığın bahçesinde de yabani olarak çıktı geçen yıl. Ne yapılacağına gelince kahvesini hiç denemedim o dığuya özgü. Biz rengi iyice koyulaşmış olanlarını bir avuç çitlembik bir avuç kuru üzüm olacak şekilde havanda iyice döveriz. Bu karışımı yemek gayet hoş oluyor. Adına da çocukken "çakal b.ku" derdik. Artık gerçek adı omudur bilmem.

Sevgiler. Bu arada sayfanı ve mücadeleni gururla takip ediyorum, sevgiler. Her şey gönlünce olsun....

Asortik Krep dedi ki...

Fethiye'de de çitlembik diyorlar.Bir komşum çok faydalı olduğu için yendiğini söylemişti.Yabanisi burada her yerde var.Aslında yerken çekirdeklerini çıkarıp atabilirsin zeytin yer gibi..Biliyorum çok küçük ama öyle yeniyor..Komşum zorlanırsam yerken çekirdekleri yutabileceğimi de söylemişti:)

Bu yörelerde çok sevilen bir bitkidir..Kültürel anlamda değerlidir. Bayramlarda halk mezarlık ziyaretlerinde yollardan dallarını koparıp koparıp mezarlığa götürür.

Kahvesini içtim,hazır teneke kutuda satılan toz şekilde bir misafirim getirdi işyerimize..Alıştığımız kahve tadı ve kokusu yok tabi ki..

Turuncu Elma dedi ki...

Dory sobeledim ben seni:)

Adsız dedi ki...

Balkonda icinde uzun zamandir az biraz toprak duran torba var ya, hani o torba simdi sonbahar ruzgarlariyla ucma tehlikesi geciriyor ya, agirlik olsun da ucmasin diye icini menengic ile doldurabilirsin! :oP

www.elifsavas.com/blog

melisa dedi ki...

merhaba
melengiçe bizim burada çıtlık denir
onu tavada biraz kavururuz ve cevizin fındık fıstığın yanında veya bi miktar üzümle birlikte yeriz
meyvenin yanına karışık çerez tabağında yer alır anlayacağın
üstelik büyükler çok faydalı olduğunu söylerler
anneannemden duyduğuma göre bazı insanlarda sıkıntıyla cildin heryerinde kızarıklıklar olur ozaman bunu yedirirlermiş, ve hemen geçermiş
bildiklerim bu kadar
www.melissa2.blogcu.com

B5 dedi ki...

Ilk adindan birsey anlamadim. Ama Citlenbik deyince hatirladim. Istanbul'da da citlenbik denir, idi. Artik onun da adini degistirmis olabilirler...
Ne yazikki gida olarak cok yayginligini duymadim..
Selemlar,

Adsız dedi ki...

merhaba dory
ben asli'nin ve senin surekli okuyucularınizdanim. pek yorum bırakmıyorum amam emin olun sıkı takip ediyorum. bugün asl'nın bloguna giremeyince panik oldum. blogger deil yalnızca okuyucuyum. ne yapabilirim?
tesekkürler
sevgiler
melda

dory dedi ki...

Herkese tavsiyeleri ve bilgileri için teşekkürler, ama sanırım sonuçta yapacağım şey (daha tam bilmiyorum) en çok Elif'in önerisine benzeyecek...
Turuncu Elma, sobeni gördüm ama çok zor sormuşsun, çok düşünmek gerek, hele de benim gibi bir mükemmeliyetçi kimbilir kaç saatte yazar o yazıyı. İlk fırsat bulduğumda düşüneceğim bu konuyu.
Melda, Aslı bloğunun ayarlarını sadece kendi izin verdiği blogger üyelerinin okuyabileceği şekilde değiştirmiş; yani blogger üyesi olsan da sitesine girmeye yetmeyecek.
Bana gelince, ben şu anda Milano'dayım, geçen hafta da isviçre'deydim, ama valla sadece iş için, bütün gün toplantı, akşam iş yemeği, gece internet bulursam şirkete bağlanıp iş maillerimi okumak ve cevaplamakla meşgulüm; gözlerim kançanağı dolanıyorum.
Bir süre daha da böyle devam edecek bu tempo. Şikayetçi olduğumdan değil, sadece yazamayışımın nedeni olarak...
Herkese sevgiler.

L!ghtbaby dedi ki...

EWET KAHVESİ YAPILIR AMA HİÇ DE AĞIR DEİL :) SÜTE KARIŞTIRIYONUZ NESCAFE VARYA AYNI ONUN GİBİ YAADA SÜTLÜ TÜRK KAHVESİ GİBİ PİŞİRİP İÇEBİLİRSİNİZ