24.5.07

Keme Yahnisi

Shrek iş seyahatlerinden genellikle yiyecek değişik bir şeylerle döner. Bu sefer Gaziantep'ten yarım kilo keme ile geldi. Koyu renkli yer elmasına benziyor ama keme aslında bir çeşit mantar (trüf de deniyor). Yerin altında kendiliğinden yetişirmiş. Oralarda daha çok kebabı yapılırmış. Shrek yediği keme kebabını pek de beğenmemiş, kuru tatsız bir şeydi diyor; ama yine de çarşıya inip almış, evde deneyelim diye. Fransa'da çok pahalı demişler (bence Antep'te de çok pahalı; kilosu 30 YTL!). Satan adam, çok kolay pişer, en son katın yemeğin içine diye tembihlemiş.

Dün iş çıkışı ona gittiğimde mutfaktan nefis kokular geliyordu. Uçağı öğleden sonra indiği için eve biraz erken gelmiş, keme yahnisinin et kısmını pişirmeye başlamış. (Bundan sonrası onun verdiği tarif) 3 büyük adapazarı soğanını hilal (ben piyazlık derim o şekle:) şeklinde doğramış. Bunlarla tencerenin dibini doldurmuş. İçine 10-15 adet tane karabiber atmış. Eti (dana but) tam ortaya yerleştirmiş. Sonra en küçük ocakta en kısık ateşte pişirmeye başlamış. 1 saat sonra 1 çorba kaşığı "blackberry" ekstresi (IKEA'dan aldığımız konsantre şurup) koymuş. (Aslında niyeti erik ekşisi koymakmış; iyi ki onu bulamamış) Suyu azaldıkça sıcak su ve/veya sıcak kırmızı şarap koyarak yaklaşık 2 saatte pişirmiş. Ben vardığımda yemek işte tam bu aşamadaydı. Ben de kemeleri yıkayıp soydum. Onları yarıya bölüp içine attı. (Daha önce tuz koymayı unuttuğu için tuzunu da bu sırada ekledi.) 15 dakika daha pişirdi. Sonra altını kapatıp kapağı kapalı olarak biraz dinlendirdi. Sonra oturup ikimiz hepsini yedik. Yanında önünde başka bir şey olsa rahat 4 kişilik bir ana yemek olurdu, ama biz tek başına ve tek başımıza bitirdik.

7 yorum:

Adsız dedi ki...

Aman Yarabbi!!!!!!! Truffle almis!!! Hem de bir kasa!!!!!! Inanamiyorum!!!!!!! O kadar, o kadar pahali birsey ki bu meret. Ben miniminnacik bir (1) adedine ne paralar dokuyorum.

Bak, bunlardan bir tanesini ince yaprak gibi rendele. Sonra zeytinyaga koy. Zeytinyag bir haftaya kalmaz, kokusunu alir.

En guzeli, sade makarna yapmak, ustune tereyag ve azicik tartuf rendelemek. Tadi en iyi oyle aliniyor. Bir de biftek pisirip, ustune rende. Boyle seninki gibi bol kepce nerede Efendiiiim???? :oP

Hindi icini filan doldururken de azicik konuluyor. Cirpilmis yumurtaya azicik. Ah, ah!!!! Oradan buraya yolla diyecegim neredeyse! :oP

Bunun siyahi makbuldur ama sizin buldugunuzun da nefis olduguna eminim. Siyahinin bir avuc buyuklugundekine yuzlerce dolar odeniyor. Bazen buyukce bir tane buluyorlar, binlerce dolara satiliyor. Gazetede konu oluyor. En iyi domuzlar bulurmus. Kopek de yetistiriyorlar bulunsun diye. Ekimini yapmaya imkan yok. Illa yabani olacak. Acaba Turkiye'de kopekle mi buluyorlar?

Hic tuccar kafam yoktur ama bunlari tek tek zeytinyag sisesine koyup internetten satacaksin yurt disina. O-hooo! Iyi is.

Ay, ne cok yazdim. Truf deme bana, aciliyorum. :oP

www.elifsavas.com/blog

Adsız dedi ki...

sevgili dory.. siteni hep takip ediyor ve özellikle nemo ile ilgili yazdıklarını içim acıyarak okuyor ama inanki elim yazmaya varamadığı için bişey yazmıyordum. Sana ve ona birlikte geçireceğinizi çok güzel günler diliyorum. Biz keme kebabını Kaşıbeyaz'da yemiştik bikaç yıl önce, belirli mevsimlerde olur demişlerdi demekki gene mevsimi geldi. Çok güzeldi orda yediğim. Sizin yahnide harika görünüyor.. Sana bol Nemo kokulu günler diliyorum. Eren

dory dedi ki...

Yok yok, o dükkanda çektiği fotoğraf! O kasanın hepsini almadı tabii! Sadece yarım kilo almış; ben de ne bileyim, hepsini yahninin içine koyuverdim, bilsem birini zeytinyağına, birini makarna üstüne koyar, birini yumurtayla yapardım.
Ama şimdi sen böyle deyince çok merak ettim; oradan birine kargoyla gönderttireyim o zaman, o dediklerini de deneyeyim.

Adsız dedi ki...

Ben nedense cok begenemedim bu keme mantarini, keme kebap onune gelince kemeleri ayirip yiyen benden baskasi var midir acaba :(

bembi dedi ki...

hiç duymadım, hiç görmedim, hiç yemedim dolayısıyla çok merak ettim :) size afiyet olsun :))

Alphecca dedi ki...

Dory sana bugün bir mail gönderdim. Bir kontrol eder misin?

Adsız dedi ki...

Neden aklıma düşürdünüz... En son rahmetli dedem getirmişti. Oyyy dedemide özledim :)