14.3.07

Pürmüz Macerası

Benim sevgilimin hediyeleri de böyledir işte... Paris kongresinden mutfak pürmüzü, Yunanistan'dan kocaman metal bir kalyon duvar süsü, Prag'dan renkli kristal likör kadehleri getirmişti... Bir de minik renkli taşları veya kristalleri olan zarif minik bir takı görürse dayanamaz. İlk aldığı spor kıyafeti ve iç çamaşırı takımı küçük geldiğinden kıyafet almaz. İlla uzak ülkelere seyahat etmiş olması da gerekmez. Malatya'ya gitmişse kuru kayısılar ve kayısılarla yapılan yöresel yemek tarifleri kitabı, Eminönü'ne yolu düşmüşse gıda boyaları, renkli toz şekerler, minik kalıplar alır gelir. Özel günlerde hediye almayı sevmez (pek çok erkek gibi), ama başka zamanlarda öyle çok hediye verir ki (benim tanıdığım diğer erkeklerin aksine) özel günlerde hediye beklemem ondan. Bunları anlatmamın nedeni de son seyahatinden getirdiği mutfak pürmüzü... Getirdiğinden beri "eh, creme brule yapmayı denersin artık" diyordu tabii. Doğumgünü, hastalık, içine gaz doldurulması, tam o gün Shrek'in elinde ayvalarla gelmesi filan gibi engeller aşılıp dün akşam sonunda deneme gerçekleşti.

Bir dolu tarif okuyup sonunda iki paket kremayı kaynamayacak kadar ısıttım. 8 yumurta sarısını 1/2 bardakla çırptım. Telle çırpmak ne kadar yorucuymuş öyle... Teli Shrek'e verip o çırpmaya devam ederken ben küçük güveç kaplarını çıkardım, büyücek derin bir tepsinin içinde dizdim. Sonra kremayı yumurtalı karışımın içine kattım ve sosluğu içinde su olan bir diğer sosluğun üstüne oturtup hepsini biraz ısıttım. Güveç kaplarına koyup,tepsinin içine de iki parmak su ekleyerek 170 derece 1 saat kadar pişirdim. Fırından çıkarıp soğuttuktan sonra, hemen tadına bakmak isteyen Shrek'i "yatmadan önce tadarız, önce tam soğusun" diyerek ikna edip buzdolabına koydum.


Böylece sıra 8 yumurta akını ziyan etmemek için yapılacak bir şey bulmaya geldi. İlk aklıma gelen beze yapma fikri Shrek'in hoşuna gitmeyince ben de Finansçı Keki yapmaya karar verdim. Hazır çekilmiş bademim de var hazır... Bloglardan derlediğim tarifleri bir gün denemek üzere topladıydım zaten. 8 yumurta akıyla yapınca diğer malzemeleri iki katına çıkarmak gerekti. 130 gr çekilmiş bademi bir tepsiye yayıp kokusu çıkana kadar (5 dk filan) fırınladım. 200 gr tereyağını erittim (tarifte kahverengiye döndürün diyordu ama benimki dönmedi, bademler fazlasıyla kahverengiye döndüğü için birbirlerinin açığını kapatırlar dedim). 8 yumurta akını önce 1 tutam tuzla mixerle çırptım, sonra 200 gr pudra şekeri ekleyip biraz daha çırptım. Kavrulmuş bademe 100 gr un, 1 paket vanilya, 100 gr toz şeker katıp karıştırdım; erimiş tereyağını da kaşıkla yedirdim. Sonra çırpılmış yumurta akı şeker köpüğünü de katıp kaşıkla yedirdim. Epey akışkan bir hamur oldu. Yaplayıp unladığım, fazlasını silkelediğim muffin kalıplarına paylaştırdım. 170 dereceye ısıtılmış fırında 20 dk pişirdim. İkinci partiyi 17 dk'da çıkardım ve bence daha iyi oldular. Üstlerine pudra şekeri serpmek de pek yakışıyor. Biraz soğuyunca kalıptan çıkarma ve telin üstünde iyice soğutma aşamalarından sonra, gecenin bir yarısında oturup finansçı keki ve creme brule denemelerini tattık tabii. Ben sözümü tutarım.

Finansçı'yı çok sevdik (özellikle de pek kek sevmeyen Shrek çok beğendi); creme brule'yi ya fazla pişirmişim, ya da fazla çırpıp köpürtmüşüm, ya da ikisi de, çünkü katı ve hafif süngerimsi bir dokusu olmuş. Gerçek creme brule yemeyeli de çok oldu, nasıl olması gerektiğini tam hatırlamıyorum ama böyle değildi galiba. Ama servisten hemen önce üstüne şeker serpip pürmüzle karamelize etme kısmı başarılıydı:)









10 yorum:

Ilgaz Gürses dedi ki...

Pürmüzün mutfakta da kullanıldığını bilen bir sevgilin var, ne güzel. Şapka çıkardım Shek'e.

Ilgaz Gürses dedi ki...

Pürmüzün mutfakta da kullanıldığını bilen bir sevgilin var, ne güzel. Şapka çıkardım Shrek'e.

Ilgaz Gürses dedi ki...

İlk yorum imla hatasına kurban gitti, pardon :)

Adsız dedi ki...

Merhaba,

ben de çakıltaşına katılıyorum.. Pürmüz'ün mutfakla ilgisi olduğunu bilmesi bile sevindirici.. Bırak hediye olarak almayı :))

Çok hoş bir yazı olmuş... Crem Brule ben de Kıbrıs'a geldiğimden beri yemiyorum. Taksim-hıllde pek güzel yaparlar. Ohh canım istedi..

Bir de pofidik muffin pek güzel olmuş.

Sımsıcak sevgiler...

Unknown dedi ki...

Evet, biraz fazla pisince sungerimsi oluyor. Bir de bazi tariflerin yumurtasi fazla kaciyor. Ya da orta boy yerine mesela irice yumurta kullanirsan biraz farkli oluyor. Ama bence yine de nefis olmustur. Fotografindan belli. Ama purmuzsuz bir hicti o! :o)

www.elifsavas.com/blog

ttt dedi ki...

Dory ben anlamadım nedir bu pürmüz, hatta ve hatta adı aşina bile değil, şimdi araştırıcam nette. Nemocukdan ne haber?

Adsız dedi ki...

Sevgili Dory İncir Çekirdeği hakkında herhangi bir bilgin var mı, neden blogunu kapatıp gitti acaba?

dory dedi ki...

Sağolun kızlar, Shrek gevrek gevrek güldü kendi hakkındaki yorumlarınızı duyunca:)
Tonton, Nemo'yu almaya yarın gideceğim, haberler yarından sonra. Pürmüzün ingilizcesi blowtorch, belki öyle tanıyorsundur.
İncirçekirdeği'ni ben de merak ediyorum. Yanlış hatırlamıyorsam bir süre ara vereceğini söylemişti en son; adresine arada hep baktım ama nafile. Umarım iyidir.

Koyubeyaz dedi ki...

Dorycim Zeynebin dogum gununu kutladigin ve iyi dileklerini bizimle paylastigin icin cok cok tesekkurler...

Her zaman evlatlarimizla birlikte olmak dilegi ile...

Oper koklariz...

Koyubeyaz & Zeyneb

Adsız dedi ki...

pürmüz!
:) gerçekten şaşırtıcı bir hediye. bora bugün bana bilmem ne ağacından yapılma tahta kaşık almış 5 tane!!!