22.1.06

Ahşap Boyama Anıları

Acemilik zamanımda Blogger'da kategori açma fonksiyonu olmadığını fark edince yemek tarifleri, ahşap boyama gibi kategoriler için birer blog oluşturup onlara link vermiştim. Şimdiyse arşiv blogu açıp eski yazılara kategoriler altında link verme yöntemine geçiyorum. Tarifler ana blogun altında da yer aldığı için diğerini silmek kolay oldu, ama "boyadıklarım"ı da silebilmek için oradaki iki yazıyı aşağıda topladım. Ortalıkta boyadığım ne kaldıysa onları da ekledim. Aman ne de kıymetliymiş boyadıklarım :-p

* * * * * * *
İlk hevesle boyadığım tepsilerden biri anneminki. Pek benim tarzım değil ama onun evine böyle bir şey gider diye düşünmüştüm. Fon olarak kızıl kahve üstüne koyu kahve ile ahşap dokusu, üstüne serbest desen. Desenin simetrisini tutturabilmek için önce yarısını kağıda çizip ayna simetriğini kopyaladığımı hatırlıyorum. Kenarlara yaldızlı parmak boya, üstüne parlak cila.

* * * * * * *

Shrek'in banyosuna kucuk misafir havlularinin durmasi icin boyamıştım. Altina kullanilan havlularin atilmasi icin bir sepet koyabilirdik. Ama simdi icinde elbette dergiler duruyor. İç yüzeye beyaz üstüne mavi kuru eskitme yapıp, ön yüzüne kum, deniz ve gökyüzünü boyayıp üstüne peçete tekniği uygulamıştım. "Peçete tekniği" deyince önemli birşey zannediyor insan, ama peçetenin üstündeki deseni kesip sadece üst katını ayırarak peçete tutkalıyla yapıştırmaktan ibaret aslında.

* * * * * * *

Konu ahşap boyamadan açılmışken eskileri karıştırdım ve Shrek'e yaptığım çay poşetliklerini buldum. Fikir Shrek, tasarım ve uygulama Dory. Shrek her akşam yemeğinden sonra 2 adet Seylan ve 1 adet Earl Grey demlik çay poşetini sıcak suyun içinde 5 dk kadar bekletir; bu arada soğumasın diye çay mumları ile ısıtan delikli metal bir şeyin üstüne koyar. Şaşmaksızın her akşam tekrarlanan bu çay seremonisini pratik hale getirmek için benden duvara asılacak çay poşetliği istediğinde bunları yaptım. Desen ve renkleri Lipton'dan kopya.

* * * * * *

Başlamışken salonun başköşesini süsleyen maket tren rafımızı da göstereyim ki eksik kalmasın. En usta işi olan parça o zaten. Shrek'in maket tren koleksiyonu kolilerin içinde durmaktan kurtuldu bu sayede. Fotoğraflardan anlaşılacağı gibi yazın yapmıştık. O zaman blog camiasından haberim yoktu, yapım aşamalarını resimleyişimiz Shrek'in maket tren Yahoo grubuyla paylaşabilmek içindi.

Rafın kenarları ve orta rafı 18 mm'lik MDF, ara rafları 1 cm'lik cam, arka paneli kontrplak.

Kenarları birbirine monte etmek için kullanacağımız vidalara matkapla yuva açtık. Cam rafların oturacağı raf tutacakları için de delikler açıldı. Bu bölümleri Shrek yaptı tabii.

Vidalar sıkıldığı zaman kafaları MDF'nin içine gömülsün diye onlara yuva açtı. Matkabın ucuna takılan ve bu işe yarayan bir aparat bile varmış. (Shrek marangoz değil, doktor!)


Daha da sağlam olsun diye vidalayacağımız parçaları vidalamadan önce birbirine sentetik tutkalla yapıştırdık. 24 saatte kuruyor ve kururken şiştiği için mengeneyle sıkıştırmak gerekiyor.


Sonra kururken şişen ve taşan tutkalları temizledik ve her tarafını zımparaladık. Arka panel de monte olunca buna benzeyecek.
Sıra geldi benim uzmanlık alanıma, yani boyamaya...
Son montajı da tamamlanıyor ve
eşsiz maket tren rafımız duvardaki yerini alıyor.

5 yorum:

evcilkedi dedi ki...

Çok güzel görünüyor, bana çocukluğumda oynadığı trenleri hatırlattı. Bir kısmı hala duruyor gerçi ama baba evinde. Ellerinize sağlık

huysuz dedi ki...

bayıldım maket tren rafınıza,çok hoş olmuş :)

şugibi dedi ki...

bence de çok hoş. eline sağlık. doğuştan geliyor bu el becerileri sanırım. zerresi yok bende.

Doruk dedi ki...

Hepsi harika ama tahmin edersin ki en çok tren rafına bayıldım. Benim oğlanların oyuncakları için bir duvarı boydan boya böyle bir şekle soksam nasıl olur sence? Belki daha hevesli toplarlar oyuncakları bu şekilde:)

Adsız dedi ki...

Bence süper