3.10.05

Keten Tohumu

Biliyorum, keten tohumunun faydalari saymakla bitmiyor. Lif orani yuksek, coklu doymamis yag asitleri bol, yuksek oranda bitkisel ostrojen iceriyor. Ustelik ostrojenin kemik erimesine karsi faydalarina sahip iken kanser riskini arttirmiyor. Kabizligi onluyor, kan sekerini stabilize ediyor, kolesterolu dusuruyor, iyi kolesterolu yukseltiyor, yuksek tansiyonu dusuruyor, kanın pihtilasma egilimini azaltiyor, vs.
(Kaynak gostermiyorum, cunku her tarafta ayni seyler soyleniyor.)
Fakat tadi korkunc! Gecenlerde ofisimde beni ziyaret eden bir tanidik bir suredir duzenli kullandigini, cok faydasini gordugunu, hem kolesterolunun dustugunu, hem zayifladigini anlatinca ben de ilgilendim haliyle. Her gun bir corba kasigi ogutulmus keten tohumunu balla karistirip aliyormus. Ben de epeydir merak ettigimi soyleyince ertesi gun bir torba keten tohumu ve bir kavanoz bal gondermis. Kolinin icinden cikanlari gorunce sekreterim de girdi konuya. Meger onun kocasi da kullaniyormus. O da bir yillik donemlerde 15 kilo alip verenlerden... Neyse, balla alinmasi fikrini, balin da sismanlatacagi dusuncesiyle begenmedi. Yogurt onerdi, ama ben yogurdu bir tek yakistigi bir yemegin ustunde yiyebilirim. Ben de sabah ac karnina, ustune icmek uzere bir bardak da su hazir ederek, bir tatli kasigi ogutulmus keten tohumunu agzima attim. Benim midem cok saglamdir, ama neredeyse kusuyordum. Agzimin her tarafina dagilip bulasti, damagimda bir blok olusturdu. Usutune bir degil, kim bilir kac bardak su ictim, bana misin demedi! Sonucta ben balla karistirip yeme (daha dogrusu yutma) fikrini hic olmazsa uygulanabilir buldum. Sabah evden cikmadan once bir tatli kasigi ogutulmus keten tohumunu aldigi kadar balla karistirip kahverengi bir macun elde ediyorsunuz ve yutuyorsunuz. Ustune de birkac bardak su... Ise gidinceye kadar iyice midemde sisecekler. Yagsiz hazirlanmis kepekli ekmege tost ve caydan olusan rutin kahvaltimi zorlukla yiyecegim. Bununzayiflamakla bir ilgisi olacagini sanmiyorum. Ama diger faydalari da yeterince cazip.
Ogutulmus keten tohumu 30 gun boyunca hava geçirmez kapaklı bir kavanozda buzdolabında saklanabilirmis. Benim keten tohumlarini bu hizla tuketmem imkansiz. Yazik, ziyan olacaklar...
Corba ve ekmeklere de katmak lazim.

4 yorum:

_ZeZe_ dedi ki...

küçük bir şey paylaşmak istedim son paragrafınıza yonelik olarak:
öğütülmüş keten tohumunun 24 saat içinde tuketilmesi gerektiğini bildiriyor bir çok kaynak Osman Müftüoğlu bunlardan bir tanesi mesela. Omega 3'un sanırsam ucucu bir yağ olmasından kaynaklanıyor heralde. bu nedenle yerken öğütülmesini öneriyorlar. bilgilerinize....

dory dedi ki...

tesekkurler
evdekiler hic bosuna yutmaya calismayayim o zaman, bunu ogrendigim cok iyi oldu...

xtra dedi ki...

duyduğumdan beri keten tohumu bakınıyordum
bim getirince 3 paket aldım
sonra 1 tanesini annemlere postaladım
şimdi o 2 paketi nasıl olup da birireceğimi düşünüyorum
sahi fazla kilolarını verebildin mi?
fransız kadınlar.... kitabını ben de okudum ve blogumda anlatıyorum
arada bana da uğra!

dory dedi ki...

arada bakiyorum zaten, bir yorum birakmistim, gormedin herhalde.
kilolara gelince, ben bir senede aldim onlari, sanirim korunma ihtiyacindan... Ihtiyac bitince kendiligimden vermek uzere oldugum yerde kalmaya calisiyorum. ne yemesem kardir diye bir slogan tutturdum. bu yasta, bu masa basi iste, 1000 kcal'ye dusmeden veremiyorum, o da pek az geliyor dogrusu...